maanantai 20. helmikuuta 2012

Boottausta

Tässä blogikirjoituksessa on kaksi aihetta, jotka molemmat käsittelevät boottausta.
Bootata 'käynnistää uudelleen jokin mekaaninen laite, useimmiten nettikielessä tietokone' (Urbaani sanakirja)

1) Tietokoneeni rupesi hetki sitten temppuilemaan. Ensin se meni tilttiin, sitten tuli vaikka mitä sinisiä näyttöjä ja muita kauhukuvia. Kylmän hien kihotessa otsalle koetin muistella, milloin viimeksi otin varmuuskopiot tiedostoistani.

[Minulla on ikäviä muistoja edellisen tietokoneeni hajoamisista. Se kosahti kahdesti, ja molemmilla kerroilla mahdollisimman huonoon aikaan. Toimiva tietokone on opiskelijalle nykyään välttämättömyys, koska päivittäin on pystyttävä lukemaan ja kirjoittamaan sähköisiä tekstejä ja seurattava sähköpostia. Jos ei pääse kotona tietokoneen ääreen, mikään ei edisty. Erityisen inhottavaa on, jos kone päättää lakata toimimasta juuri silloin, kun pitäisi tehdä jotakin laajaa kirjoitustyötä, tai pahimmassa tapauksessa tuotos häviää kokonaan. (Ensimmäisellä kosahduskerralla hävisivät erään laajan portfolion tekstit, mikä korpeaa minua edelleen.) Kuin ihmeen kaupalla uusi tietokoneeni toimi jokseenkin moitteettomasti kandidaatintyön kirjoittamisen aikaan. Viimeistään silloin opin ottamaan varmuuskopionkin varmuuskopiot ja tallentamaan tiedostajani ulkoiselle kovalevylle, muistitikuille ja verkon tallennuspalveluihin. Ikinä ei voi olla liian varma.]

Kun tietokoneeni suostui avautumaan uudelleen, tallensin heti kaikki uusimmat tiedostot. Huh. Tilanne pelastettu. Samalla koetin keksiä jotain uutta toimintatapaa, jonka avulla muistaisin varmuuskopioida tiedostoja useammin kuin vain säikähdysten yhteydessä. Kuulisin mieluusti tietoteknisempien lukijoitten vinkkejä tähän. Gradua kirjoittaessa tallennan varmaan viiden minuutin välein.

Vesi vanhin voitehista ja inkivääritee vähän nuorempi.
2) Olen parin päivän ajan bootannut myös itseäni. Sairastan perinteistä hiihtoloman tienoon flunssaani, joka tänä vuonna päätti alkaa jopa ennen kotipaikkakuntani Mäntsälän hiihtolomaa. (No, parempi näin, koska nyt parantunen Keski-Suomen hiihtolomaviikoksi ja voin siten keskittyä täysillä karjalan kielen kurssiin, joka on ensi viikolla.) Tavoistani poiketen olen malttanut levätä kunnolla, ja tänään päivällä tuli jo melko virkeä olo, vaikka ääneni ei vieläkään oikein toimi. Olenkin hoidellut rästissä olleita hommia pois alta.

Tässä muutama neuvo sairastavalle opiskelijalle:
  • Lepää ja hoida itsesi kuntoon. Jälkitauteja kannattaa varoa. (Yläasteella sairastuin keuhkokuumeeseen ja täyskädelliseen muita ikävyyksiä, kun menin väen vängällä kouluun liian aikaisin.)
  • Jos et viitsi levätä, ajattele edes muita äläkä änkeä luennolle/oppitunnille/kirjastoon/jne. tartuttamaan muita. Pese kätesi hyvin äläkä pärski toisten naamalle.
  • Yleensä kaikki järjestyy. Minulla olisi tänään ollut pidettävänä oppitunti, mutta sitä saatiin siirrettyä eteenpäin. Aina kannattaa kysyä. Koeta jaksaa ottaa selvää mahdollisista korvaustehtävistä.
  • Huolehdi etuuksistasi. Kela opastaa, mitä tehdä, jos sairastut pitempiaikaisesti.
  • Sairaana ei tarvitse olla sankari. Jos tarvitsee, pyydä kaveria käymään puolestasi kaupassa ja apteekissa. Tervehdy rauhassa.
Juuri nyt vaikuttaa siltä, että puoli Suomea on sairaana. Toivotan kaikille parempaa vointia ja terveille hyvää vastustuskykyä. Pitäkää huolta itsestänne!

4 kommenttia:

  1. Varmuuskopiointia ei tosiaan kannata jättää muistin varaan. Minusta toimiva systeemi on virittää koneensa niin, että tiettyjen hakemistojen tiedostot kopioidaan aina pilveen silloin, kun ne muuttuvat. Tällaisen palvelun tarjoaa mm. SugarSync. Tiedostoihin pääsee myös käsiksi miltä tahansa koneelta, jolla on verkkoyhteys: tämä on hyödyllistä esimerkiksi silloin, jos vaikka yliopistolla huomaa sen yhden tärkeän tiedoston unohtuneen tikulle kopioitujen joukosta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei jee, kiitos neuvosta! Pilveen tallentamista voisi harrastaa enemmänkin. Ja olisi tosi hyödyllistä, että tiedostoihin pääsisi käsiksi aina tarvittaessa.
      Terv. nimim. Aina väärä muistitikku mukana :0)

      Poista
  2. Kyllähän jokaisen pitäisi saada sairastaa ja olla poissa, mutta kaikissa harjoitusryhmissä ja joillakin luennoilla on läsnäolopakko. Tänä keväänäkin olin melkein viikon koulussa kipeänä, koska en uskaltanut ottaa poissaoloja heti vuoden alusta. Osa harkkaryhmistä jatkuu huhtikuun loppuun/ toukokuun alkuun saakka, ja pois saa olla kerran. Hankala sairastaa. Mutta niin, teoriassa tietenkin pitäisi olla kipeänä kotona eikä koulussa. Paranemisia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllähän taudeista varmaan pikemmin tokenisi, jos ei tarvisisi olla puolikuntoisena liikenteessä. Läsnäolopakkojen (joita on yliopiston kieliaineissa ja kasvatustieteitten tunneilla paljon) takia joutuu joskus taktikoimaan juuri noin kuin kerroit. Opiskelijan oikeuksissakin pitäisi selvemmin ilmaista, että lyhytaikaisesti saa sairastaa ilman, että tarvitsee raahautua luennoille pää kainalossa.

      Poista