torstai 28. huhtikuuta 2011

Jag ska ge en muntlig presentation i morgon

Nyt hieman jännittää. Olen koko päivän väsännyt suullista esitelmää huomiselle akateemisen ruotsin tunnille. Alustavien mittausten mukaan esitelmäni saattaa venyä ylipitkäksi. Itse esitelmä saisi kestää 10 minuuttia, ja lopuksi on 5 minuuttia aikaa kysymyksille. Toivottavasti tekniikka toimii, eikä tietokoneen ja PowerPointin kanssa sähläämiseen tuhlaannu aikaa.

Akademisk svenska on kolmen opintopisteen arvoinen kielikurssi. Se kuuluu kaikkien suomenkielisten ja ruotsia pääaineenaan opiskelemattomien humanistien yhteisiin kieli- ja viestintäopintoihin. Tämä nk. virkamiesruotsin kurssi täytyy olla suoritettuna, jotta voi valmistua kandidaatiksi.

Kurssin aikana tehdään pari ainekirjoitusta, runsaasti suullisia ja kirjallisia harjoituksia oppitunneilla, ryhmälle esitettävä suullinen esitelmä ja kirjallinen loppukoe. Akateemisuus kurssin nimessä merkitsee, että kurssilla keskitytään opiskelu- ja tiedeasioihin. Tavoitteena on oppia kertomaan mahdollisimman laajasti omasta opiskelualasta ja alan tutkimuksesta. Oppitunneilla on 80 prosentin läsnäolopakko, mikä toisin sanoen tarkoittaa sitä, ettei tunneilta ehdi juurikaan olla pois. Paikalla on syytä olla osoittamassa kielitaitoaan.

Jostain syystä kurssia pidetään vaikeana, jopa ylivoimaisena. Toki tehtävää on paljon, ja jos kieli ei ennestään ole kovin hyvin hallussa, kurssin nopea tahti voi tuntua haastavalta. Jos kielitaito on päässyt unohtumaan, ennen akateemista ruotsina on mahdollista käydä valmentava kertauskurssi. Hätää ei siis pitäisi tulla –  kaikilla on mahdollisuus läpäistä kurssi, vaikka aiemmilla koulutasoilla ruotsin pänttääminen ei olisikaan maistunut.

Jag tycker att akademisk svenska har varit väldigt inspirerande och underhållande. Medger måste jag att jag har alltid varit intresserad av svenska men nu har mitt engagemang ökat mycket. Senare ska jag också ta åtminstone en fördjupande kurs i muntlig uttryck för att förbättra mina kunskaper. Den här är säkert inte tvångssvenskan!

Men nu ska jag sova lite. Jag ska ge min muntlig presentation i morgon och jag vill vara som min bäst.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti